Contactgegevens

Philippus Robbenstraat 10
7665 AA Albergen

0546 898 364

info@tcalbergen.nl

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00

Dinsdag 08:00 - 17:00

Vrijdag 08:00 - 12.00

Gebitscontrole

Onder algemene tandheelkunde verstaan wij de normale behandelingen die een tandarts uitvoert. Voorbeelden hiervan zijn de algemene controle, het vullen van een gaatje of een wortelkanaalbehandeling.

Een periodiek mondonderzoek, ook wel gebitscontrole of kortweg controle genoemd, is een afspraak waarbij de tandarts kijkt naar de gezondheid van uw mond. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de tanden en kiezen, maar ook naar de gezondheid van uw tandvlees en mondslijmvliezen zoals de wang, tong en gehemelte.

Bij de tanden en kiezen controleert de tandarts op de eventuele aanwezigheid van cariës, tandslijtage, functionaliteit en de stand van uw tandstand. Als u vullingen, kronen, bruggen of implantaten heeft, wordt er gekeken naar de kwaliteit en aansluiting hiervan.

Omdat cariës vaak ‘verstopt’ zit tussen de tanden of kiezen, worden er soms röntgenfoto’s gemaakt. Op een röntgenfoto wordt beter zichtbaar of en in hoeverre gaatjes aanwezig zijn. Op basis van het klinische beeld en het röntgenbeeld kan een tandarts bepalen of er ingegrepen moet worden.

De gezondheid van het tandvlees wordt meestal bepaald met een zogenaamde pocketsonde. Hierbij wordt de ruimte tussen de tanden en het tandvlees opgemeten. Deze ruimte zegt namelijk iets over de gezondheid van het tandvlees. Op deze manier kan worden vastgesteld of er sprake is van gingivitis of paradontitis. Ook wordt er gekeken of er bijvoorbeeld tandsteen aanwezig is. Indien er sprake is van tandvleesontsteking of tandplak, dan kan dit vaak eenvoudig behandeld worden, vaak zelfs tijdens de controle. Indien er sprake is van vergevorderde tandvleesontsteking of parodontitis, is vaak een doorverwijzing naar de mondhygiënist een goede oplossing.

Wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling, wordt de tandzenuw die zich in de wortels bevindt, verwijderd en vervolgens opgevuld met een vulmateriaal. De redenen voor een wortelkanaalbehandeling zijn bijvoorbeeld: acute pijn aan een tand of kies, diepe cariës, trauma of een ontsteking aan de wortelpunt.

Een wortelkanaalbehandeling wordt vaak in twee zittingen uitgevoerd. In de eerste zitting wordt de tand of kies geopend, waardoor er zicht is op de wortelkamer en -kanalen. Er wordt een gedeelte van de tandzenuw verwijderd en de zenuwkamer wordt deels gereinigd. Dit wordt vervolgens weer afgesloten.

In de tweede zitting wordt het resterende deel van de zenuw verwijderd. Tevens wordt er grondig gereinigd. Vervolgens worden de wortelkanalen- en kamer opgevuld.

Kronen en bruggen

Een kroon is een kapje die over een beslepen tand of kies wordt gelijmd. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast ter bescherming van een zwakke tand of kies. Kronen worden tegenwoordig bijna altijd van keramiek gemaakt. De kleur en vorm van een kroon is vergelijkbaar met die van een echte tand of kies.

Wanneer u een of meerdere tanden of kiezen mist, kan in sommige gevallen een brug een oplossing zijn. Voor een brug worden een of meerdere tanden/kiezen beslepen. Deze beslepen tanden/kiezen worden pijlers genoemd. De pijlers worden overkapt door een kroon, met daaraan een nep tand of kies die de tandboogonderbreking opvult. Hierdoor wordt onder andere de kauwfunctie verbeterd.

Poets je tanden minimaal 2 minuten lang en 2x per dag!

TCA op Facebook
Bekijk onze pagina